image Idag fick Lemshaga Akademi helt gratis ett läckert förslag till ny logotyp. Nu är det ingenting som säger att dom kommer använda loggan, eftersom den formgetts enbart utifrån den korta briefen:

“Lemshaga Akademi is a school for ages between 5-15. Needs a logo that appeal to a broad age group. Pippi Longstocking”

Briefen kom via Twitter från @easedrop och några dagar senare har alltså designern Tomas Seo lagt fyra timmar på att leka fram förslaget. Den processen kan du se nedan som en screencast på 2 minuter (5 stillbilder per minut, uppspelat med 25 bilder per sekund).

 

Supercoolt att en skola får en logga i projektet logotyp.se. Ännu läckrare att Tomas lagt mest tid på just den här loggan (om jag inte misstar mig).  Men mest spännande är nog processen med olika idéer som syns helt klart i videon, och kortfattat förklaras i dess tillhörande blogginlägg. Tomas Seo skriver bland annat “the logo is more for the parents then the students, so I didn’t go too whimsical” och “bend the briefs […] and take the opportunities that the shapes offers”.

Men, det är ju viktigt att hela skolan och deras intressenter (låter bättre i mina öron än “brukare”) får vara med på något sätt. Traditionellt så sker det mer eller mindre slutet i interna arbetsgrupper. För några år sedan intervjuade jag Fredrik Svensson (då Jeppesen) om hur Broängen tog fram sin logga. Att lyssna på den intervjun och kika på Tomas screencast tror jag är ett utmärkt sätt för den ovana att närma sig ett logotyputvecklingsprojekt.

Det vore otroligt intressant om Lemsaga Akademi åtminstone vill använda det här som ett diskussionsunderlag – och gärna göra det helt öppet. Det vill säga utveckla loggan ungefär som ett open source- eller crowdsourcing-projekt. Här är 16 skäl från The Logo Factory (som jag själv inte hunnit smälta). I det allra enklaste fallet kan dom ju bara publicera förslaget och ordna en offentlig omröstning. En mer avancerad variant är att starta wikier, diskussionsforum, och så vidare.

Vad tycker du?

Ett svar på “Vill Lemshaga utveckla loggan öppet?”
 1. Martin Pettersson skriver:

  Hej!
  Jag känner Tomas sedan ett par år tillbaka och tyckte att hans sommarprojekt var en bra idé. Så min förfrågan om en ny logotyp var inte förankrad på något sätt. Jag var intresserad av själva projektet och det var framförallt intressant att se hans tolkning av Lemshaga och den korta brief som han fick.

  Den dagen som Lemshaga får för sig att vilja byta logotyp så kommer i alla fall jag att förespråka att det görs tillsammans med elever, lärare och föräldrar. Jag är även en stor förespråkare av öppenhet och insyn så att göra det som ett offentligt projekt skulle inte jag sätta mig emot alls.

  Det är kul att du nämner ”crowdsourcing” och wikis eftersom det är något som Lemshaga kommer utforska till hösten.

  Man kan alltid följa min realtivt nystartade blogg ifall man är intresserad av att följa en IT-teknikers vardag på en skola. Just nu är bloggen på semester men kommer sätta igång igen om någon vecka eller så.

  http://www.lemshaga.se/users/martinp/

 2.  
Lämna ett svar