image

Stockholm Stad har en vision om “En skola i världsklass 2030”. Staden menar att Stockholms skolor i många fall är i världsklass redan nu. Och jag är benägen att hålla med, även om det finns gott om utrymme för förbättringar.

Staden ger ut en tidning som heter “Lära Stockholm”. Den finns i princip inte på webben, utan distribueras till dom 16 000 medarbetarna inom Utbildningsförvaltningen och ett gäng andra läsare. (Dock kan man sedan i år ladda ner några nummer via länken http://www.stockholm.se/OmStockholm/Forvaltningar-och-bolag/Fackforvaltningar/Utbildningsforvaltningen/Press-och-trycksaker/Tidningen-Lara-Stockholm/)

Innehållet är fantastiskt bra. I senaste numret (direklänk till pdf-varianten) finns bland annat en härligt stimulerande artikel om slöjdläraren, nej KANONKVINNAN, Riitta Oja-Löfqvist. Alla som läser den kommer med all sannolikhet få en mycket positivare bild av Stockholms skolor, och vad som sker innanför tegelväggarna varje (skol)dag. (Inte ett ord om att hon finns i Facebook, där jag nu ber att få bli hennes vän).

Kanske du blir sugen på att läsa artikeln om hennes arbete, och resten av tidningen. Men jag vet att chansen är liten att du tar stegen ladda ner (vänta), bläddra fram (suck) och läsa. Plus att du blir säkert besviken över att inte kunna kommentera, ge tummen upp och dela vidare. Jämför mitt färska inlägg i weconverse om Phun, ett fenomen som sprider sig som en löpeld över hela världen utan att ett enda träd får sätta livet till.

På sidan 20 i senaste numret av Lära Stockholm intervjuas Håkan Edman, som är chef för Stockholm stads grundskolor. Han lär säga:

“Med utgångspunkt i barnens, men också varje skolas egen utvecklingsprocess, ska skolorna skapa positivt laddade varumärken”.

Lära Stockholms chefredaktör Agnetha Styrwoldt-Alfheim är också kommunikationschef på förvaltningen. Men vem har ansvar för att ledningen leder genom att försöka gå före? Skoltidningar på webben är ju direkt ingen nyhet. Och barnen gör garanterat mer på webben än i skolan (eller kombinerar dom sysselsättningarna i Webbstjärnan, ursäkta pluggen ;).

Jag gör mitt och tjatar vidare på dom som jobbar i förvaltningen. Du gör som du vill. Det går att bland annat att kommentera här, retweeta mitt kvitter om det här inlägget, eller mejla agnetha.styrwoldt-alfheim@utbildning.stockholm.se

På kort sikt skall jag nu tillfälligt lämna National College for School Leadership och glida ner till Nottinghams centrum. I morgon bitti möter jag ett hundratal brittiska pedagoger som är oerhört på – i världsklass!

[Transparensnot 2009-06-15 kl 09.4o: Ber om ursäkt, men jag glömde påpeka att jag har som konsult fått ge några råd till Stockholms stads utbildningsförvaltning; att jag coachar dess utbildningsdirektör i sociala medier; samt att jag tidigare sagt till dom att LÄRA borde finnas i webbfomat].

Lämna ett svar