För några veckor sedan publicerade jag i weconverse inlägget Twitter is IM for grownups [updated]. Min poäng var, och är, att en god sak med att pedagoger, skolledare och andra vuxna genom mikrobloggande lär sig förstå vad barn och ungdomar gör när dom chattar, messar och står på. Dessutom kan man vinna respekt hos ungdomarna som brukar säga “du fattar ju ingenting av vad vi gör”. Den som twittrat ett tag fattar i alla fal lite.

Många lärare verkar ganska snabbt få idén att dela med sig insikterna om hur läckert Twitter är genom att få kidsen att börja twittra. Inget fel i det, men en liten varning är på plats. Det kan vara lite naivt att frälsa barnen med mikrobloggande. Med all respekt, stanna upp ett tag och fundera. Tror du att Twitter tillför nåt som som dom inte redan vet eller kan? Om du på 50 sekunder raskt kan förklara fördelarna med Twitter jämfört med MSN och Meebo, då är du troligen på den säkra sidan. Jag säger “troligen”, för jag vet ju inte vilka IM just de barn och ungdomar du har att göra med använder.

Nyligen fladdrade det förbi ett kvitter från någon som hävdade att kidsen tycker Twitter är alldeles för begränsat. Tyvärr hittar jag inte den grejen, men lite annat. Paul Bradshaw påpekar att kidsen använder inte Twitter för det är ett publikt spejs. Dom vill hålla sig där dom själva är, utan vuxna. Enligt Nielsen Online är åldersgruppen 2-17 en minoritet (3,6 %) bland twittrarna. Det är 25-34 (19,6 %) och 35-49 (41,7%) som är dom mest aktiva på Twitter. Stefan Ronge delar med sig av sina färska och  nyvunna erfarenheter när det gäller vuxna, respektive ungas användande av sociala medier:

“Som ett experiment använde vi hashtaggen #rdb09 på Twitter och andra webbtjänster. Europeiskas representanter på plats gick runt och informerade om Twitter-hashtaggen, Youtube-, Bloggy- och Flickr-taggar för evenemanget. Det visar sig snabbt att väldigt få använder Flickr. Och nästan ingen kände överhuvudtaget till Twitter (eller Bloggy)”.

Ronge Kommunikations marknadsföringsinsats gällde ett event åt Resdagboken för tusentals ungdomar i Thailand (merparten svenskar). Värdefulla insikter för den skola som tänkt marknadsföra sig i sociala medier.

Förr i världen tyckte vuxna att det var viktigt att lära unga människor saker som dom inte kände till. Jag tycker det är viktigt att vuxna lär sig det som ungdomar redan vet. Först då vet vi vad dom inte vet och kanske kan ha nytta av att lära sig. Sen är det en annan femma att ungdomarna kan göra livet lättare för vuxna genom att twittra till dom.

[Uppdatering 2009-04-05] Passande nog twittrar @perfal till mig (@weconverse) tipsed Twenty-One Interesting Ways* to use Twitter in the Classroom och något senare snappar jag via @digicmb (som jag följer) upp en ReTweet från @Mashable som i sin tur  pekar på sajten BestCollegesOnline och inlägget Top 100 Tools for the Twittering Teacher. Förhoppningsvis kan du som inte redan Twittrar ana värdet. Men poletten trillar nog inte ner förrän du börjar själv. Som jag säger i min guide, börja först och lär dig sen.

2 Svar på “Poängen är att lärarna, inte kidsen, lär sig Twitter [uppdaterad]”
 1. Joakim skriver:

  Bra inlägg, jag vill gärna ta upp en del punkter jag hoppas kan generera i fler inlägg och samtal under de kommande decenierna …

  tycker själv twitter e rätt patetiskt tills någon bevisar motsatsen.
  Det ända det gör är att sprida ett meddelande i realtid snabbt och enkelt och som jag redan skrivit på min blogg med hänvisning till NobelPristagaren John Nash fanns samma möjlighet redan med telegrafen …

  Hur många kompisar har en 10 åring, hur många kompisar har en 15 åring, hur många twitterkompisar har Brittney Spears?

  varför finns inte facebook med i diskussionen?

  Jag har själv arbetat med kanske den smartaste och enklaste plattformen, communityn för att lära sig språk, i vilket webb-forum du rör dig i har du hört talas om det?
  varför måste det finnas forskning som visar att lingofriends stärker språkinlärningen?

  var finns forskning som visar att twitter skulle tillföra något i skolan?
  Ska man sitta i klassrummet och twittra?

  Vissa lärare börjar nog köpa grisen i säcken nu … tekniken finns men gör vi något vettigt eller springer vi bara efter påskharen …

 2. rgatarski skriver:

  Jaa du Joakim, det var mycket på en gång och flera stora frågor. I just det här inlägget fokuserar jag bara på det stora intresset för Twitter. Och jag försöker påpeka en av vinsterna för vuxna – det vill säga ökad förståelse vad sociala medier öht innebär. Man kan ju lika väl undra varför inte QQ finns med i diskussionen, det råkar ju vara världens största chatverktyg/forum. Och Tencent som äger rapperterade (vill jag minnas) nyligen en lika stor vinst som Facebook hade i omsättning.
  Vi gillar olika verktyg, och använder dom förhoppningsvis på ett vettigt sätt. Ibland bara för att testa, ibland för att dom är vetenskapligt bevisade som värdefulla, ibland för att man vet att dom ger god effekt. Som nu senast när jag Twittrade om hjälp för att få pejl på diarieföring av mikrobloggande.

 3.  
Lämna ett svar