Jag livebloggar [17:45 och uppdateringar därefter] via tips från Joakim Vollert från den Digitala Akademiens Nätverksträff där:

Alla lärare intresserade av IKT i skolan inbjuds till en kväll på Nalen med information, spännande talare, mingel, mat&dryck på temat: ”Bloggen som socialt fenomen och pedagogiskt verktyg”

Hit gick jag för att framförallt få ytterligare en bild av hur skolfolk presenterar dom nya möjlighterna för skolfolk. Sist var jag ju i samma ärende på en IT-blick för skolans ledare. Samtidigt hoppas jag att själv få lära mig lite nya grejor. Det börjar dåligt, men slutar bra – så håll ut…

Digitala Akademiens ordförande Henrik Svensson hälsade oss välkomna och lämnade över scenen till nästa talare med orden ”och så stäng av telefonerna till efteråt”. Jaha, det var intressant tänkte jag (jämför ”Mötesmodell uppkopplad” och se den andra av dom ”Fyra fruktansvärda filmerna”.

Sen går Daniel Eneroth, marknadschef på Contento, igång och pratar, pratar, pratar om ”Bloggen och webb 2.0 som sociala fenomen”. Men vi får inte se vad det handlar om. Jag tror inte jag har fel när jag säger att ingen fattar om man inte VISAR och PRÖVAR. Att rabbla upp en massa begrepp som ingen förstår är ungefär som att säga att det finns addition, subraktion, division samt multiplikation och därmed tro att man får folk att greppa matematik.

image En viktig sak är att äta sin egna medicin. Daniel berättade att bloggar är en viktig sak och det finns något som heter nyhets-RSS, ”som är väldigt bra”. Jodå, Contento har ett RSS-flöde. Just nu med tre poster från den 31 januari, den dessförinnan är från den 29 augusti. En av Contentos tjänster rör ”Effektiva webbplatser”. Hur kan det komma sig att dom har loggan till höger – det är ju vanligare, om inte till och med en vedertagen standard, att den placeras längst upp till vänster. Jag sökte i deras webbplats efter ”blogg” och hittade en (1) träff. Den gick till artikeln ”Säg mer, Sälj mer” som Daniel skrev i början på detta år. Där står ”Företagsbloggar börjar bli lite vanligare i Sverige, men fortfarande är det många företag som inte utnyttjar denna möjlighet att kommunicera med sina kunder”. Jaha.

image Därpå var det dags för Lars Cuzner under rubriken. ”Hur kan du använda Webb 2.0 i skolan?”. En snabb titt på Lars webbplats gör att här anar jag direkt superintressanta saker. Hans blogg heter ART uygvjhgtdxm CUZNER, cool va? Han berättade om bloggoperan Sjökor och Stekare. Den hade premiär November 2007, efter 400 elever skrivit librettot som en blogg. Ett 20-tal ungdomar skrev musiken. Och nu (17:44) säger han ”slå på mobilen”. Något senare ”Internet är ju jätteutbrett i Vietnamn och självklart hade dom mycket bättre verktyg än vi”. Underbart! Kan det bli bättr? Jajamensan, Lasse droppar info om Cultumea ett annat projekt med mikrobloggande, massa SMS och en läcker flash-sajt. Äntligen har jag (via Digitala Akademien) hittat flera svenska skolexempel i VÄRLDSKLASS!

image Sen var det dags för Hellen Jansson, speciallärare på Lindeparkens gymnasiesärskola. Hellen utgick från hur hon använde sin blogg loggonline (blogspot) som pedagogiskt verktyg. Superspännande och hon visade massor av exempel på ljud, bild och video. Samt gjorde hon helt klart hur lätt och roligt det är.

image Näst ut på plan var Per Anderberg, biologilärare från Tensta gymnasium. Han startade i januari en blogg (WordPress) som följer hans undervisning genom filmer som han skriver inlägg till. ”Jag fattar inte hur man lyckades vara biologilärare innan internet fanns. Rubbet finns ju där”. Visade sig uppskattat och eleverna kommenterar. Ett annat härligt citat: ”Visa sju minuter film på lektionerna, om en slamkrypare, det har jag aldrig tid med”. Intresset är extra stort framförallt hos ”blyga MVG-elever som inte syns på lektionerna”.

image Sist ut bland föreläsarna var Anne-Marie Körling, Av Svenska Akademien prisbelönt svensklärare. Hon sade sig inte fatta vad hon gör här idag. Började sitt yrkesliv på STIM med att knappa in tonsättare på registreringskort. När hon skulle börja blogga så visste hon inte vad det var. ”Om ni längtar efter pedagogiska samtal – då skall ni börja blogga”. Ann-Marie ser till att vara väldigt positiv till läraryrket i sin blogg. Det är god marknadsföring det! ”Vi måste ge oss i kast med det vi har framför oss, inte det bakom”. ”Bloggen är en plats att tänka på, fundera”. Nåväl, hennes blogg (blogg.se) har numera över 3000 inlägg! [Uppdatering 2010-04-26: numera Korlingsord.se] Jag fattar precis vad hon gjorde här idag. Hon inspirerade och spred glädje.

image Avslutningsvis var det mingel och lite demos från bland andra Contento, Rexnet och Fronter. De två senare är jag mindre intresserad av. Däremot var det otroligt kul att se matteläraren Joakim Vollert och hans två elever som visade hur dom och kompisarna bloggar och videodelar. Helt otroligt hur dom på bara en dag greppat JayCut och där laddat upp och redigerat lite filmer och mixar. Ett par av arbetena tog sig direkt in på listan över dagens populäraste (nr 3 och 4 på bilden).

Sammanfattningsvis en otroligt inspirerande kväll på ett fullsatt Stora salen i Nalen. Varmt tack till Digitala Akademien som ordnade till detta. Önskar jag hade vetat vad jag nu vet i förmiddags så att jag kunde berättat om det på mitt gig för NITA/Uppsala University Learning Lab. Nu (20:20) sitter jag på Scandic Anglais i hotellbaren där, lyssnar på ett chilligt liveband och tänker om…

Lämna ett svar